Dimitrovamariana's Blog

ОГЪН И ЛЕД

„Ухание на свежи цветя с кехлибарен привкус“

Posted by Mari-ana на февруари 14, 2009

Днес е Трифон Зарезан. Така казваше дядо ми, баба ми, баща ми. Така казва мама, която днес е зарязала лозата, а после ще отиде да вари ракия, от миналогодишната реколта грозде. 🙂 Така казвам и аз, поела щафетата от тях. Днес е Трифон Зарезан – зарязват се лозите, поливат се с червено вино, пие се от старото вино, и се извършват ред ритуали за берекет. Е, някой ги е извършил на 1 февруари. Но я ги питайте дали не празнуват и днес.😉

Малко подробности за начина на празнуване и ритуалите прочетено в Уикипедията.
Рано сутринта  стопанката омесва хляб и сготвя кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират и избират „царя на лозята“. Едва тогава започва общо угощение. „Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“. Царят отговаря на благословията с „Амин“. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи, и окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село.

зарязване на лоза

Ето няколко благословии изричани от мъжете по време за зарязването. Някои от тях са с театрални елементи и се изпълняват от двама души. Повече информация можете да намерите в тази статия.

„Да даде Св. Трифон,
да даде голям род, берекет,
да напълним корабите с грозде,
да напълним буриите с вино,
да продадем виното на добра цена,
и да не стане на оцет.“
Гр. Лясковец

“-Ей, грозде, грозде, кой ще те яде?

-Ний ще те ядем!

-Ей, вино, вино, кой ще те пие ?

-Ний ще те пиеме!”

Южна България


“- Добро утро, Трифоново лозе! Да си пълно с грозде!
Болести и буболечки, ветрове и градушки, вънка от лозето!

-Трифон у лозето!

– Трифоне, чух те, тука ли си?

– Тука, тука!

– Къде си, че не те виждам?

– Не се виждам, от черно и бело грозде.“

Югозападна България

Със символично зарязване на лозята на Трифоновден  се поставя началото на лозарската нова година.

наздравеЧестит празник на всички, които днес празнуват Трифон Зарезан и деня на лозаря.🙂 Наздраве!

„Ще запаля „Градината на любовта“, ще си сипя чаша Мавруд и ще полетя с мечтите си.“

„Горчиво вино“ – Веселин Маринов

5 Отговора to “„Ухание на свежи цветя с кехлибарен привкус“”

  1. astilar said

    😉😀 Аз вече я запалих.

  2. Mari-ana said

    🙂 Надявам се скоро и аз да я запаля.😉

  3. вили said

    А аз пих мерло, наслаждавам се на кехлибарения мирис и гледам за подвига на българите в битката при Одрин😉

  4. Alexei said

    Интересный пост. Добавил в мемориз.

  5. Mari-ana said

    Спосибо, Alexei!🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: