Dimitrovamariana's Blog

ОГЪН И ЛЕД

Фитотерапия на нервната система ІІ част

Posted by Mari-ana на април 2, 2010

Фитотерапия на нервната система І част

Ето и втората част от доклада ми по психофармакология. В нея разказвам за три растения от Азия повлияващи нервната система. За две от тях вероятно сте чели, защото са популярни. Третото ме изненада с това си целебно свойство, споменато между ред други.
Преди да прочетете за тези азиатски растения искам да добавя, че ще има и трета част. Докато се рових за информация за фитотерапията се натъкнах и на други терапии от народната медицина свързани с нервната система, които са интересни. Реших, че след като съм заговорила на тази тема е добре да ви разкажа и за тях. Затова очаквайте третата част след няколко дни – ароматерапия и фунготерапия. 😉
А сега да се пренесем във флората на Далечния Изток. 🙂

Японска софора (акация) – Макар да се нарича японска, това храстовидно дръвче с невероятно красиви и упойващо ухаещи цветове е родом от Китай. Цветовете и пъпките ú съдържат рутин и други флавоноиди. В маслото от семената е скрита олеинова й линолова киселина. Тези ценни вещества изхвърлят от организма шлаките, повишават имунитета.  Препарати от цветове и пъпки се взимат при необяснимо чувство на страх.

Жен-шен
Жен-шенът е една от най-прочутите билки, използвани от човечеството. Отличните му целебни свойства са били познати и използвани още в древността в Китай и Корея.
В Китай жен-шенът се нарича “корен на живота”, а  ботаническото му име Panax ginseng произлиза от гръцката дума означаваща панацея. На Изток растението се смята за най-висше лекарство, тъй като възстановява жизнената енергия. Корените на дивия жен-шен някога са се ценяли повече от златото. И миналото и днес растението е основна съставка в стотици билкови комбинации.
Днес с методите на научната медицина са доказани своеобразните свойства на жен-шена да уравновесява нервните процеси. Фармакологични и химични изследвания потвърждават регенерационните му способности и показват, че женшенът улеснява адаптацията на човека в условия на особено нервно напрежение. Жен-шенът повишава мозъчната активност и освобождаването на адреналин. Запазва мозъка в активно състояние и отсрочва настъпването на умората.
Колкото е по-стар женшенът, толкова е по-качествен и съдържа повече активни съставки.

Гинко Билоба
Гинко Билабо е най-старият известен дървесен вид. Култивиран е в далечния изток отпреди повече от 1500 години. Съчетанието от устойчивост на болести, неподатлива на насекомите дървесина, и способността да образува въздушни корени и леторасти правят гинко много дълголетни, като за някои екземпляри се твърди, че са на повече от 2500 години – има данни за 3000 годишно гинко билоба в Китай. В продължение на векове се е смятало, че видът е изчезнал в дивата природа, но в наши дни е установено, че се срещат диворастящи дървета гинко в поне два малки района в Източен Китай.
Основни групи активни вещества в него са флавоноиди. Те директно разширяват най-малките кръвоносни съдове и повишават скоростта на обходния кръвен поток и нивото на кислорода в мозъка, намаляват количеството на образуващия се холестерол, поддържат еластичността на кръвоносните съдове, подобрява трансмисията на нервни сигнали между мозъчните клетки. Това повлиява положително всички неразположения, дължащи се на недостатъчно кръвоснабдяване – отслабване на паметта, старческа деменция, Алцхаймер и др. Гинко се употребява и при симптоми на церебрална недостатъчност като разсеяност, объркване, трудна концентрация, липса на енергия, депресивни състояния.
Гинко Билоба въздейства на Централната нервна система  като повишава синтеза на АТФ в организма и регулира невропредавателите. Доброто оросяване на мозъка стимулира мозъчните функции – избистря ума, повишава концентрацията и работоспособността, повлиява положително върху краткосрочната и дългосрочната памет, има мощен антидепресивен ефект.
Китайската медицина използва гинко билоба още от древността. Билката привлича вниманието на съвременната медицина през II световна война. На 6 август 1945 г., когато е хвърлена атомната бомба над Хирошима, на един километър от епицентъра на взрива е имало храм, в двора на който растяло дървото гинко. Храмът бил унищожен, но дървото оцеляло.
След войната решили да възстановят сградата, но дървото се оказало на мястото на проектирана стълба. Архитектите решили да запазят дървото, като разделят стълбата и обгърнат ствола. На дървото е поставен надпис «Никога повече Хирошима». Тогавашният император на Япония – Танакан, бил впечатлен от издръжливостта на билката и възложил изследване на качествата й.
Оказало се, че въпреки високата радиация в растението не се открили никакви изменения или мутации. По-късно направени изследвания доказали, че гинко билоба в същия си вид е съществувала на Земята преди 270 млн. години, много преди динозаврите. Според образци от Североизточен Китай съвременното гинко има много малко разлики с онова от Юрския период. Откритите вкаменелости от това растение показали, че то не се е променило през вековете – качествата му са същите и до днес.

Advertisements

5 Коментари to “Фитотерапия на нервната система ІІ част”

 1. […] Преди изпита по психофармакология разпитах колегите дали ще правят доклад за народната медицина… […]

 2. Гери said

  Еей, хората почиват, или вапцат ийца, тупат-лупат тесто, а наша Мари рови в папиросите за билките на Далечния Изток! 😀
  Ама пък материал за цяла дисертация си събрала! Да се чуди човек кое по-напред да вземе да пие 😕
  Имам питане. Мене гинкото ми е много на сърце (на акъла, де), ама не разбрах какво да пия, че да се сещам да си изпия гинкото, значи големи трудности имам… 🙄

 3. Mari-ana said

  Рових се преди изпита Гери, сега само споделих намереното с вас. Малък е този материал – като събера още ще напиша дисертация за ЦИКЛОПИ, тъкмо се сдобих с лиценз от тях. 😉

  А сега на въпроса ти. Активните вещества, за които пиша, се намират в листата на дървото. Най-богато е съдържанието им в пожълтялите листа. 1-1,5 g листа се варят и запарват на чай. За по-оптимално действие може след това да се изядат листата. Също така може листата да се изсушат, натрошат или да се смелят с кафемелачка – вземат се около два грама за една доза чай и се варят като всеки друг чай.
  Може да си направи и спиртен извлек – в стъклен съд се слагат смлени листа докато запълнят 3/4 от вместимостта му. Всичко това се допълва с етилов алкохол от 60%. Стой така три седмици поне, може и четири, и после се прецежда. Пие се на капки 11 седмици. Тук зависи много на каква възраст е било дървото, от което са листата – младо или по-възрастно, защото концентрацията на извлека става различна. Затова се започва от минимална доза 7-8 капки три пъти дневно и може да се стигне да 20-30 капки три пъти на ден.
  Иначе се продават много продукти с екстракт от листата под формата на таблетки. Но първо са скъпи за редовна употреба и второ – трябва да си сигурна в производителя. Продава се също и чай във филтри в билковите аптеки.
  В доста градски паркове в България вече може да се срещне дървото – в София, в Русе, Пловдив, Варна, Бургас, Стара загора, Сандански. 🙂
  На 1 януари 2010 по инициатива на Иван Сариев и Васил Дъбов в родопското село Борино беше засята плантация с Гинко билоба. Със съдействието им също така, в София по пилотен проект на телевизионната водеща Миглена Ангелова през 2008г. са засяти около 113 дръвчета в Южния парк и Лозенец, по бул. Евлоги Георгиев и три пред Народния театър „Иван Вазов”. Четох, че поне половината са оцеляли и растат.
  Аз лично до няколко дни ще купя една фиданка и се уговорих къде и кой да се грижи за нея. 😀 А после ще събираме листа и ще си варим чайчета, че я колко изпити ме чакат още. 😉

 4. Стаси said

  Чакаме и ТРЕТА ЧАСТ!!!! :))

 5. Mari-ana said

  Ще има, Стаси – обещала съм. Вероятно есента ще я напиша. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: