Dimitrovamariana's Blog

ОГЪН И ЛЕД

Двата вълка в нас

Posted by Mari-ana в май 15, 2009

Притча на индианците чероки

Стар чероки разказвал на своя внук за борбата, която се води във всеки един от нас. И рекъл на момчето, че в душите ни се борят два вълка. Единият е лош – той е гневът, завистта, недоволството, отрицанието, алчността, надменността, самосъжалението, безсърдечността, бездушието, чувството за малоценност или пък за превъзходство, лъжата, фалшивата гордост и егоцентризмът. Другият е добър – той е радостта, мирът, любовта, надеждата, спокойствието, скромността, добротата, честността, благосклонността, взаимността, щедростта, искреността, състраданието, милосърдието и вярата.
Внукът се замислил за момент и след това попитал дядо си:
– И кой вълк побеждава?
– Този, когото нахраниш. – отговорил старият чероки.

5 коментара to “Двата вълка в нас”

  1. astilar said

    А как, дядо избираш кой вълк да нахраниш? Случайно ли?

  2. deni4ero said

    много питаш дядовото, чини ми се 🙂 … Шегувам се, естествено този, който по-трудно се поддава на дресура, така да се каже 🙂

  3. Mari-ana said

    Хи хи Дени, те внуците винаги много питат. 😉
    Аз смятам дядовото, че сърцето избира. И хич не е случайно. 🙂

  4. Павка said

    Все си мисля,че храним лошия вълк.За това той е по-силен,още по-лош и успява да обсеби душите ни.Може би се самозалъгваме, че сме добри, щедри, състрадателни, милосърдни, но дали наистина е така…? Ако успеем да си отговорим на този въпрос, ще разберем, кой вълк храним….

  5. Mari-ana said

    Ще ни съдят по делата ни, Павка. Ако са били добри, значи сме хранили добрия вълк, ако не… Всеки сам избира и след това живее с избора си.
    Но си права. Не трябва да спираме да си задаваме въпроса „Кой вълк храним?“. 🙂

Вашият коментар